Verloskundingenpraktijk Juf Ooievaar

Verlofregeling

Ben je zwanger en werk je in loondienst, als zelfstandige of ontvang je een uitkering? Dan heb je recht op minstens 16 weken zwangerschapsverlof en bevallingsverlof.

Duur zwangerschapsverlof

Je hebt recht op zwangerschapsverlof vanaf 6 tot 4 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum. Dit verlof duurt tot en met de dag van de bevalling. Je hebt recht op minstens 10 weken bevallingsverlof. Het bevallingsverlof gaat in op de dag na de bevalling.

Het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof moet samen minstens 16 weken zijn. Je kunt het verlof niet in delen opnemen. Het verlof duurt niet langer als je bevalt van een meerling.

Verlof aanvragen

Je vraagt zwangerschapsverlof en bevallingsverlof aan bij je werkgever of het UWV. Je werkgever wil altijd graag een zwangerschapsverklaring van je ontvangen. Deze kunnen wij voor je uitprinten.

Gevolgen voor salaris of uitkering

Je ontvangt tijdens je verlof een zwangerschapsuitkering van het UWV. Heb je een uitkering, dan ontvang je een zwangerschapsuitkering in plaats van je huidige uitkering. Werk je als zelfstandige, dan kun je een ZEZ-uitkering aanvragen bij het UWV.

Gevolgen voor vakantiedagen

Tijdens je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bouw je vakantiedagen op. Je werkgever mag je niet vragen om vakantiedagen op te nemen voor je verlof.

Ziek rondom zwangerschap

Ben je ziek voor, tijdens of na je zwangerschap of bevalling? Dan bepaalt het moment dat je ziek werd en je situatie welke uitkering je krijgt. De verschillende situaties zijn:

Je hebt een werkgever

Werk je in loondienst en word je ziek door je zwangerschap of bevalling voor of na je verlof? Dan vraagt je werkgever een ziektewetuitkering voor je aan. Word je tijdens je verlof ziek door je zwangerschap? Dan verandert er niets aan je (WAZO-)uitkering. Alleen als je had gekozen voor minder dan 6 weken zwangerschapsverlof en je word ziek terwijl je wel al dat verlof had kunnen laten ingaan, dan gaat de zwangerschapsuitkering ‘eerder dan gepland’ van start.

Je hebt een uitkering

Heb je een uitkering en ben je ziek rond je zwangerschap of bevalling? Dan gelden verschillende regels. Dit is afhankelijk van welke uitkering je hebt: een WW-uitkering, ziektewetuitkering of loongerelateerde WGA-uitkering.

Je werkt als zelfstandige

Werk je als zelfstandige en ben je ziek door je zwangerschap of bevalling? Dan krijg je alleen een financiële vergoeding als je daarvoor vrijwillig verzekerd was. Bijvoorbeeld via een vrijwillige verzekering bij het UWV.

Ontslag bij zwangerschap

Je werkgever mag je niet ontslaan als je zwanger bent.

Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid.

Verloskundingenpraktijk Juf Ooievaar
Juf Ooievaar Wolvega

06-27119536 | info@jufooievaar.nl | Keiweg 4B, 8471 CX Wolvega

06-27119536 | info@jufooievaar.nl | Keiweg 4B, 8471 CX Wolvega