Verloskundingenpraktijk Juf Ooievaar

Hielprik en gehoortest

In het kraambed wordt bij ieder kind een hielprik gedaan om te testen op stofwisselingsziekten ook wordt er gelijktijdig een gehoortest gedaan. Hiervoor komt een verpleegkundige bij jou thuis langs. Deze testen vinden plaats tussen de 4e en 7e dag. Zodra er aangifte is gedaan van de geboorte wordt dit automatisch in werking gesteld. Je hoeft hier dus verder niets voor te doen.

Hielprik

Wat is de hielprik? In Nederland worden alle pasgeborenen standaard gescreend op het hebben van een aantal ziekten (tenzij je daar geen toestemming voor geeft). Deze screening vindt al tientallen jaren plaats door het aanbrengen van een klein krasje in de hiel van de baby en het opvangen van het druppeltje bloed dat daarbij vrij komt. Daarom is deze screening bekend onder de naam ‘Hielprik’. De hielprik wordt, net als de gehoortest, vroeg na de geboorte afgenomen (tussen 72 en 168 uur na de geboorte). De uitslag komt uiterlijk drie weken na afname. De hielprik wordt in deze regio afgenomen door de wijkverpleegkundige.

Waarom wordt de hielprik uitgevoerd?

Met een vroege diagnose kan onherstelbare gezondheidsschade worden voorkomen doordat de behandeling alleen dan tijdig kan starten. Er wordt gescreend op 18 ziekten. Het gaat om de volgende (zeldzame) ziektes: een aandoening van de schildklier, een aandoening van de bijnier, een bloedziekte (sikkelcelziekte) en een aantal stofwisselingsziekten. De aandoeningen zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. Sommige ziekten zijn niet behandelbaar, maar vroege opsporing is dan toch zinvol, omdat gedeeltelijk herstel of vertraging van de ziekte mogelijk zijn. De meeste van deze ziektes zijn erfelijk. Ook kan de screening informatie over dragerschap van de ziekte bij de ouders geven.Voor meer inhoudelijke informatie over de te screenen aandoeningen kun je kijken op www.rivm.nl/hielprik.

Gehoorscreening

Het is belangrijk dat je baby goed kan horen. Daarom worden de oren van je baby vlak na de geboorte getest. Deze gehoorscreening is pijnloos en duurt meestal maar een paar minuten. Hoe eerder een slecht gehoor wordt ontdekt, hoe sneller je baby kan worden behandeld. Daarom krijgt je baby de gehoorscreening al in de eerste maand na de geboorte.

Hoe gaat de gehoorscreening in zijn werk?

Bij de test krijgt de baby een klein, zacht dopje in het oor. Via dit dopje wordt een zacht, knetterend geluid het oor in gezonden. Een gezond oor reageert hierop door geluidjes te produceren. Een kleine microfoon in het dopje vangt deze reactiegeluidjes op. Het dopje is verbonden met een apparaat dat aan de hand van de reactiegeluidjes beoordeelt of het oor goed werkt.

De test kan in 15 seconden klaar zijn, maar soms duurt het enkele minuten voordat de test voorbij is.

Zo kun je je baby voorbereiden

De gehoorscreening verloopt het beste als je baby rustig is en bij voorkeur zelfs slaapt. Je baby zal nauwelijks iets van de test merken en waarschijnlijk rustig doorslapen. Je kan je baby beter niet van te voren in bad doen want water in de oortjes kan de gehoortest beïnvloeden.

Verloskundingenpraktijk Juf Ooievaar
Juf Ooievaar Wolvega

06-27119536 | info@jufooievaar.nl | Keiweg 4B, 8471 CX Wolvega

06-27119536 | info@jufooievaar.nl | Keiweg 4B, 8471 CX Wolvega