Verloskundingenpraktijk Juf Ooievaar

Hielprik en gehoortest

In het kraambed wordt bij ieder kind een hielprik gedaan om te testen op stofwisselingsziekten ook wordt er gelijktijdig een gehoortest gedaan. Hiervoor komt een verpleegkundige bij jou thuis langs. Deze testen vinden plaats tussen de 4e en 7e dag. Zodra er aangifte is gedaan van de geboorte wordt dit automatisch in werking gesteld. Je hoeft hier dus verder niets voor te doen.

Hielprik

Er wordt wat bloed afgenomen uit de hiel van je pasgeboren kindje. Als jij en je kindje langer in het ziekenhuis moeten blijven, wordt de hielprik in het ziekenhuis afgenomen. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. Tijdige opsporing en behandeling van deze ziektes voorkomt of beperkt zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jullie kindje. De meeste ziektes zijn niet te genezen maar wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet.
Meer informatie over de hielprik vind je op de website van het RIVM

Gehoortest

De gehoortest is een snelle en pijnloze test waarbij er gemeten wordt of er mogelijk problemen zijn met het gehoor van je kindje. De screener doet een zacht dopje in het oor van je kindje. Het dopje is verbonden met een meetapparaat. Dit apparaat meet het gehoor. De test duurt enkele minuten en doet geen pijn. Je kindje merkt er nauwelijks iets van en slaapt meestal rustig door. Soms is het resultaat niet helemaal duidelijk en moet de test op een later tijdstip nogmaals herhaald worden. Bijvoorbeeld door teveel oorsmeer in de gehoorgang.
Meer informatie over de gehoortest vind je op de website van het RIVM

Verloskundingenpraktijk Juf Ooievaar
Juf Ooievaar Wolvega

0561-226016 | info@jufooievaar.nl | Griffioenpark 7, 8471 KR Wolvega

0561-226016 | info@jufooievaar.nl | Griffioenpark 7, 8471 KR Wolvega