Verloskundingenpraktijk Juf Ooievaar

Opties bij een miskraam

Er zijn twee soorten miskramen: een spontane miskraam en een missed abortion.

Bij een spontane miskraam heb je bloedverlies dat meestal gepaard gaat met menstruatiekrampen. Je lichaam stoot de zwangerschap af. Dit gaat op een natuurlijke manier, verder medisch ingrijpen is meestal niet nodig. Het bloedverlies duurt vaak een week en is vergelijkbaar met een hevige menstruatie. Gebruik maandverband om het bloed op te vangen. Zo zie je ook goed hoeveel bloed je verliest. In verband met infectiegevaar mag je geen tampons in doen. Er is niet altijd duidelijk een vruchtje te zien bij het bloedverlies, bijvoorbeeld omdat je nog heel pril zwanger bent. Mocht je wat verder zwanger zijn en het vruchtje graag willen opvangen, dan kun je bijvoorbeeld bij toiletgang door een vergiet heen plassen.

Als je bloedverlies hebt tijdens je zwangerschap, bel dan altijd even met ons, zodat we op de hoogte zijn wat er speelt, advies kunnen geven en je vragen kunnen beantwoorden.

Bij een missed abortion heb je geen bloedverlies, maar is het vruchtje toch gestopt met groeien en is er geen kloppend hartje. Dit zie je pas bij een echo. Je voelt je vaak nog wel zwanger, de hormonen zijn nog aanwezig, daarom zal de zwangerschapstest ook nog positief zijn.
Als blijkt dat je een missed abortion hebt, zijn er 3 mogelijkheden:

Afwachten: natuurlijke manier
Behandeling met medicijnen in het ziekenhuis
Ingreep in ziekenhuis (curettage)

Afwachten: natuurlijke manier
Als het zeker is dat het hartje niet meer klopt – dat wordt gecontroleerd met echo(‘s) – kun je ervoor kiezen om te wachten totdat de miskraam vanzelf op gang komt. Meestal gebeurt dat binnen 1-2 weken na het eerste bloedverlies.

Behandeling met medicijnen
Bij een behandeling met medicijnen krijg je in het ziekenhuis van een verloskundige of een gynaecoloog tabletten. Deze worden meestal ingebracht in de vagina. Je wacht daarna thuis af of de medicijnen werken. Als de medicijnen aanslaan, komt de miskraam meestal na 1 tot 2 dagen op gang. De miskraam verloopt dan ongeveer hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam: met bloedverlies en buikpijn. De medicijnen werken bij ongeveer de helft van de vrouwen. Als de miskraam niet meteen op gang komt, kun je afwachten. En anders is een ingreep in het ziekenhuis (curettage) nog de enige mogelijkheid.

Ingreep in het ziekenhuis (curettage)
Een curettage is een korte operatieve ingreep in het ziekenhuis. De gynaecoloog maakt de baarmoederholte via de vagina leeg met een soort schrapertje, zuigertje of slangetje. De ingreep duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Je krijgt dan een lichte narcose of een plaatselijke verdoving. Soms blijft er na een curettage weefsel in de baarmoeder achter, waardoor je bloedverlies blijft houden. Dan is het nodig om de curettage te herhalen.

Verloskundingenpraktijk Juf Ooievaar
Juf Ooievaar Wolvega

0561-226016 | info@jufooievaar.nl | Griffioenpark 7, 8471 KR Wolvega

0561-226016 | info@jufooievaar.nl | Griffioenpark 7, 8471 KR Wolvega