Verloskundingenpraktijk Juf Ooievaar

Aangifte van de geboorte

Aangifte van de geboorte is het melden van de geboorte van je kind bij de gemeente. Als je geboorteaangifte doet, stelt de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte op. De geboorteakte is het juridisch bewijs van de geboorte. Zonder dit bewijs heeft je kind geen identificatie, daarom is de aangifte verplicht.

De aangifte moet plaatsvinden in de gemeente waar je kind is geboren en kan alleen gedaan worden door iemand die bij de bevalling aanwezig is geweest. Daarom is de vader/duo-moeder vaak de aangewezen persoon voor deze taak. Bij de aangifte moet je je identiteitspapieren meenemen en eventueel het trouwboekje of een bewijs van ‘erkenning’. Aan aangifte van geboorte zijn geen kosten verbonden. Je hoeft je kind niet mee te nemen als je aangifte doet.

Je moet binnen 3 dagen na de bevalling aangifte doen van de geboorte van het kind. De geboortedag telt niet mee. Als die termijn stopt op een zaterdag, zondag of op een officiële feestdag, dan krijg je 1 werkdag langer de tijd. Als je daardoor maar 1 werkdag hebt om aangifte te doen, dan komt daar nog 1 extra werkdag bij. In totaal moet je minimaal 2 werkdagen de tijd hebben om aangifte te doen. Ben je te laat met de aangifte? Dan meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie. Je kunt een boete krijgen. Je kunt ook digitaal aangifte doen van de geboorte van je kind. Hiervoor heb je een DigiD nodig van de ouder die de aangifte doet en daarnaast heb je een digitaal formulier nodig: de geboorteverklaring. Deze kun je opvragen bij ons.

Verloskundingenpraktijk Juf Ooievaar
Juf Ooievaar Wolvega

0561-226016 | info@jufooievaar.nl | Griffioenpark 7, 8471 KR Wolvega

0561-226016 | info@jufooievaar.nl | Griffioenpark 7, 8471 KR Wolvega