Verloskundingenpraktijk Juf Ooievaar

Omgaan met pijn

Bijna alle vrouwen ervaren pijn tijdens de bevalling. De duur en de ernst van de pijn tijdens een bevalling wisselen. Meestal neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting vordert.

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen de weeën op te vangen. Het lichaam van een vrouw maakt tijdens de bevalling zelf stoffen met een pijnstillend effect aan. Dit zijn endorfinen, die er voor zorgen dat de pijn beter te verdragen is.

Toch kan de pijn als ondraaglijk ervaren worden, door bijvoorbeeld uitputting, angst of spanning. Wanneer wordt vastgesteld dat de bevalling begonnen is, zal de verloskundige je begeleiden. Dit gebeurt om te voorkomen dat de bevalling te lang gaat duren, en dat de bevalling je uit zal putten, waardoor je minder goed in staat bent om de weeën op te vangen.

De continue ondersteuning, het tijdig beginnen met een verticale houding tijdens de ontsluitingsfase (staan of rondlopen), het regelmatig veranderen van houding, of het nemen van een bad of douche bevordert de voortgang, verhoogt het comfort, en vermindert de behoefte aan pijnbestrijding met medicamenten.

Juist thuis heb je goede mogelijkheden om je beleving van de pijn te beïnvloeden. De verloskundige kan je hierin begeleiden. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen thuis vaak minder pijn ervaren. Sommige vrouwen maken gebruik van geboorteTENS, acupunctuur of andere methoden. De effectiviteit van deze methoden is niet bewezen.

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je kindje geboren te laten worden. De keuze hierin is heel persoonlijk en afhankelijk van de omstandigheden. Bevallen in bad is ook één van deze mogelijkheden. Iedereen die thuis mag bevallen, mag ook in bad bevallen, dit moet wel een speciaal bevalbad zijn. Bevallen in water is een hele natuurlijke en ontspannen manier van bevallen. Het warme water werkt ontspannend. Hoe meer je ontspant, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Dit is een soort natuurlijke pijnstiller en zorgt ervoor dat je de weeën beter op kan vangen. Wil je graag een bavalbad huren? Dan kan dat via deze link:


Je kunt ook medicijnen tegen de pijn krijgen. Voor pijnbestrijding met medicijnen moet je altijd naar het ziekenhuis. De reden is dat bij toediening van medicijnen voortdurend je hartslag, bloeddruk en ademhaling moeten worden gecontroleerd. Ook de conditie van je kindje moet worden bewaakt (registratie van de hartslag via een cardiotocogram of CTG) de apparatuur daarvoor is alleen in het ziekenhuis beschikbaar. De volgende behandelingen kunnen in het ziekenhuis in Heerenveen worden toegepast:
ruggenprik (epidurale analgesie)
pompje met remifentanil

Je kunt tijdens de bevalling altijd aangeven dat je graag medicijnen tegen de pijn wil krijgen. Er wordt dan op dat moment gekeken of dat mogelijk is en wat de mogelijkheden zijn. In een bevalplan kan ook een eventuele pijnstillingswens worden opgenomen.

Voor meer informatie over pijnbestrijding kan je de folder ‘Hoe ga je om met pijn’ downloaden. Ook de website van ‘De Verloskundige’ kun je veel informatie vinden.

Verloskundingenpraktijk Juf Ooievaar
Juf Ooievaar Wolvega

06-27119536 | info@jufooievaar.nl | Keiweg 4B, 8471 CX Wolvega

06-27119536 | info@jufooievaar.nl | Keiweg 4B, 8471 CX Wolvega