Verloskundingenpraktijk Juf Ooievaar

Omgaan met pijn

Bijna alle vrouwen ervaren pijn tijdens de bevalling. De duur en de ernst van de pijn tijdens een bevalling wisselen. Meestal neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting vordert. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen de weeën op te vangen. Het lichaam van een vrouw maakt tijdens de bevalling zelf stoffen met een pijnstillend effect aan. Dit zijn endorfinen, die er voor zorgen dat de pijn beter te verdragen is.

Ook al is iedere vrouw anders, zijn er toch een paar algemene tips hoe je met de pijn kunt omgaan en de juiste ‘beval’ hormonen kan stimuleren:

⦁ Zorg voor een veilige bevalplek waar mensen zijn die je graag erbij wilt hebben. Dat kan thuis of in het ziekenhuis zijn.
⦁ Probeer te onthouden, dat de weeën en pijn leiden tot de geboorte van je kind en dat de pijn erbij hoort (je hoeft geen angst te hebben voor deze pijn).
⦁ Probeer je niet tegen de pijn te verzetten, maar probeer het over je heen te laten komen. Een wee duurt een minuut en daarna volgt een pauze waarin je weer ontspanning kunt vinden, probeer daar op te focussen.
⦁ Concentreer je op jezelf en laat je niet afleiden, probeer innerlijke rust te vinden.
⦁ Maak je wensen en behoeften kenbaar, zeg wat je prettig vindt.
⦁ Bespreek het met ons als je merkt dat je angstig bent of zorgen hebt.
⦁ Warm water – douchen of een bad- kan helpen de weeën beter op te vangen.
⦁ Massage van de onderrug, kan verzachtend werken.
⦁ Zoek de houding waarin je de weeën het beste op kunt vangen, blijf in beweging.

Warmte in het algemeen werkt goed tegen de pijn. Je kan dan denken aan een warme kruik op rug of buik of het nemen van een warme douche of bad. Je zou ook voor een badbevalling kunnen kiezen. Iedereen die thuis mag bevallen, mag ook in bad bevallen, dit moet wel een speciaal bevalbad zijn. Bevallen in water is een hele natuurlijke en ontspannen manier van bevallen. Het warme water werkt ontspannend. Hoe meer je ontspant, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Dit is een soort natuurlijke pijnstiller en zorgt ervoor dat je de weeën beter op kan vangen. Wil je graag een bavalbad huren? Dan kan dat via deze link:

Een andere optie van pijnstilling in de thuissituatie is het gebruik van TENS. De geboorte-TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) is een apparaatje waarmee je jezelf kleine stroomstootjes geeft. Je bedient het apparaatje zelf – wat je een gevoel van controle kan geven. Via elektrodes, draadjes die op je rug zijn geplakt, gaan de stroomstootjes je lichaam binnen. Dat geeft een prikkelend of tintelend gevoel. Het nadeel is dat het niet gebruikt kan worden onder de douche of in bad. Een TENS apparaat zul je zelf moeten huren of kopen.

Je kunt ook medicijnen tegen de pijn krijgen. Voor pijnbestrijding met medicijnen moet je altijd naar het ziekenhuis. De reden is dat bij toediening van medicijnen voortdurend je hartslag, bloeddruk en ademhaling moeten worden gecontroleerd. Ook de conditie van je kindje moet worden bewaakt (registratie van de hartslag via een cardiotocogram of CTG) de apparatuur daarvoor is alleen in het ziekenhuis beschikbaar. De volgende pijnstilling methodes zijn beschikbaar in het ziekenhuis in Heerenveen:

-ruggenprik (epidurale analgesie)
-pompje met remifentanil
-lachgas

Lees hier meer over de verschillende pijnstilling methodes.

Je kunt tijdens de bevalling altijd aangeven dat je graag medicijnen tegen de pijn wil krijgen. Er wordt dan op dat moment gekeken of dat mogelijk is en wat de mogelijkheden zijn. In een bevalplan kan ook een eventuele pijnstillingswens worden opgeschreven.

Klik hieronder op de folder ‘Hoe ga je om met pijn?’.

Omgaan met pijn

Bijna alle vrouwen ervaren pijn tijdens de bevalling. De duur en de ernst van de pijn tijdens een bevalling wisselen. Meestal neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting vordert.

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen de weeën op te vangen. Het lichaam van een vrouw maakt tijdens de bevalling zelf stoffen met een pijnstillend effect aan. Dit zijn endorfinen, die er voor zorgen dat de pijn beter te verdragen is.

Toch kan de pijn als ondraaglijk ervaren worden, door bijvoorbeeld uitputting, angst of spanning. Wanneer wordt vastgesteld dat de bevalling begonnen is, zal de verloskundige je begeleiden. Dit gebeurt om te voorkomen dat de bevalling te lang gaat duren, en dat de bevalling je uit zal putten, waardoor je minder goed in staat bent om de weeën op te vangen.

De continue ondersteuning, het tijdig beginnen met een verticale houding tijdens de ontsluitingsfase (staan of rondlopen), het regelmatig veranderen van houding, of het nemen van een bad of douche bevordert de voortgang, verhoogt het comfort, en vermindert de behoefte aan pijnbestrijding met medicamenten.

Juist thuis heb je goede mogelijkheden om je beleving van de pijn te beïnvloeden. De verloskundige kan je hierin begeleiden. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen thuis vaak minder pijn ervaren. Sommige vrouwen maken gebruik van geboorteTENS, acupunctuur of andere methoden. De effectiviteit van deze methoden is niet bewezen.

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je kindje geboren te laten worden. De keuze hierin is heel persoonlijk en afhankelijk van de omstandigheden. Bevallen in bad is ook één van deze mogelijkheden. Iedereen die thuis mag bevallen, mag ook in bad bevallen, dit moet wel een speciaal bevalbad zijn. Bevallen in water is een hele natuurlijke en ontspannen manier van bevallen. Het warme water werkt ontspannend. Hoe meer je ontspant, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Dit is een soort natuurlijke pijnstiller en zorgt ervoor dat je de weeën beter op kan vangen. Wil je graag een bavalbad huren? Dan kan dat via deze link:


Je kunt ook medicijnen tegen de pijn krijgen. Voor pijnbestrijding met medicijnen moet je altijd naar het ziekenhuis. De reden is dat bij toediening van medicijnen voortdurend je hartslag, bloeddruk en ademhaling moeten worden gecontroleerd. Ook de conditie van je kindje moet worden bewaakt (registratie van de hartslag via een cardiotocogram of CTG) de apparatuur daarvoor is alleen in het ziekenhuis beschikbaar. De volgende behandelingen kunnen in het ziekenhuis in Heerenveen worden toegepast:
ruggenprik (epidurale analgesie)
pompje met remifentanil

Je kunt tijdens de bevalling altijd aangeven dat je graag medicijnen tegen de pijn wil krijgen. Er wordt dan op dat moment gekeken of dat mogelijk is en wat de mogelijkheden zijn. In een bevalplan kan ook een eventuele pijnstillingswens worden opgenomen.

Voor meer informatie over pijnbestrijding kan je de folder ‘Hoe ga je om met pijn’ downloaden. Ook de website van ‘De Verloskundige’ kun je veel informatie vinden.

Verloskundingenpraktijk Juf Ooievaar
Juf Ooievaar Wolvega

0561-226016 | info@jufooievaar.nl | Griffioenpark 7, 8471 KR Wolvega

0561-226016 | info@jufooievaar.nl | Griffioenpark 7, 8471 KR Wolvega