Verloskundingenpraktijk Juf Ooievaar

Kraambed ongemakken

Tijdens de eerste 24 uur na de bevalling heb je meestal nog ruim bloedverlies. Je kunt ook stolsels verliezen, die soms net zo groot zijn als een sinaasappel. Indien het maandverband iedere keer binnen een kwartier vol is, is er sprake van ruim bloedverlies en is het van belang dat je contact met ons opneemt. Bij twijfel over de hoeveelheid kun je uiteraard ook contact met ons opnemen. In de loop van de kraamweek zal het bloedverlies steeds minder worden en gaan lijken op een menstruatie. Het bloedverlies kan in totaal vier tot zes weken aanhouden. Het is dan geen helderrood bloedverlies meer, maar wat bruiner. Aan het einde van de kraamperiode zal het meer bruine, witte of gele afscheiding zijn. Soms, als je even wat meer hebt gedaan, kun je weer helderrood bloedverlies hebben.

Niet iedere kraamvrouw heeft last van naweeën. Vrouwen die snel bevallen zijn of vrouwen die bevallen zijn van hun 2e of volgende kind hebben er de grootste kans op. De naweeën komen voor tijdens de eerste dagen van het kraambed en zullen langzaam minder worden. Bij de naweeën trekt de baarmoeder zich samen waardoor het bloedverlies beperkt wordt. Ze kunnen pijnlijk aanvoelen. Zeker wanneer de baby aan de borst gaat drinken kunnen de naweeën aanwezig zijn.

Tips bij naweeën: Wanneer de blaas leeg is kan de baarmoeder goed samentrekken. Ook al voel je misschien geen aandrang, het is toch verstandig elke 3 uur je blaas te legen. Je kunt een tablet paracetamol (zonder coffeïne of codeïne) nemen, maximaal 8 tabletten van 500 mg per 24u. Je mag ook twee tabletten tegelijk nemen, dit kun je dan elke 6 uur herhalen. Ook als je borstvoeding geeft kun je paracetamol gebruiken. De hoeveelheid die de baby via de borstvoeding binnen krijgt is niet schadelijk.

Je kunt de eerste dagen last hebben van je bekkenbodem. Vooral als je een scheurtje of knip hebt gekregen bij de bevalling. Het kan helpen om de wond te koelen met ijscompressen. Deze kun je maken door appelstroop in een boterhamzakje te doen en in de vriezer te leggen, dit blijft zacht en kan zich dus goed vormen naar je lichaam. Tegen de zwelling en blauwe plekken kun je Arnica D6 innemen, dit is verkrijgbaar bij de apotheek. Na een paar dagen kunnen de hechtingen een trekkerig gevoel geven. Hechtingen lossen vaak vanzelf op, soms is het nodig om ze aan het eind van de kraamweek door ons te laten verwijderen.

De kraamverzorgende controleert je wond en schakelt ons bij bijzonderheden in. Of je hechtingen hebt of niet, een goede verzorging van je bekkenbodem is altijd belangrijk. De eerste dagen na de bevalling is plassen vaak gevoelig. Dit komt doordat urine zuur is en mogelijk wat bijt in de wond. Je kunt je urine verdunnen door voldoende te drinken. Ook kun je tijdens het plassen met water spoelen, met behulp van een kannetje of door onder de douche te plassen.

Er gebeurt een hoop in de kraamtijd en je slaapt meestal slecht door de nachtvoedingen. De meeste vrouwen hebben de 4e dag na de bevalling een dip, je borsten doen zeer van de stuwing, de hechtingen trekken, de hormonen gieren door je lijf en daar komen de tranen! Vaak is het een opluchting om eens lekker uit te huilen, soms zijn het ook tranen van geluk. Als je depressieve gevoelens blijft houden is het altijd belangrijk dat je er met iemand over praat. Geef het tijdens de kraamweek dan ook altijd aan zodat wij je eventueel verder kunnen helpen.

Stuwing is het groter worden van de borsten door een flinke toename van de melk(klier) productie, de borsten voelen pijnlijk en strak gespannen aan. Stuwing ontstaat meestal op de 3e of 4e dag na de geboorte van je kind. Als je last van stuwing hebt is het verstandig om je kind vaak te laten drinken, soms lukt dat niet goed of is het te pijnlijk en is het beter om wat voeding af te kolven. Koelen kan ook helpen om wat verlichting te geven, hier kun je bijvoorbeeld coldpacks voor gebruiken of de kraamverzorgster kan zelf koelkompressen maken met appelstroop in boterhamzakjes (dit blijft zacht en kan zich dus vormen naar je borst). Arnica-zalf kan ook nog helpen ter verlichting van de stuwing. Ook als je flesvoeding geeft, krijg je vaak last van stuwing. Je kan een strakke (sport) beha dragen om te voorkomen dat je er veel last van krijgt.

Om goed te kunnen herstellen van je zwangerschap en bevalling heb je voldoende rust nodig. Probeer dit in te plannen in je dag. In de kraamweek is het gangbaar om tussen 13u en 15u te rusten. Probeer het bezoek hier om heen te plannen.

Verloskundingenpraktijk Juf Ooievaar
Juf Ooievaar Wolvega

0561-226016 | info@jufooievaar.nl | Griffioenpark 7, 8471 KR Wolvega

0561-226016 | info@jufooievaar.nl | Griffioenpark 7, 8471 KR Wolvega