Verloskundigepraktijk Wolvega
Verloskundigepraktijk Wolvega
Verloskundingenpraktijk Juf Ooievaar

Zwangerschapskwaaltjes

Door de druk van de baarmoeder op de bloedvaten van de anus kan het zijn dat je aambeien krijgt. Aambeien zijn spataderen bij je anus. Obstipatie, verstopping in de darmen, kan ook aambeien veroorzaken. Advies: bij harde ontlasting niet persen. Zorgen dat de ontlasting zacht is: drink veel! En eet vezelrijke producten zoals volkorenbrood, groene groenten en fruit (pruimen, sinaasappela en kiwi’s) .Je kunt eventueel gebruik maken van medicatie tegen aambeien. Te bestellen via. www.curanol.nl

Door de groei van je baarmoeder kan het zijn dat je bandenpijn voelt. Dit zijn vaak pijnlijke steken in je liezen. Vooral aan het begin en einde van je zwangerschap voel je deze banden opgerekt worden en soms kunnen ze bij niezen of een plotselinge beweging een venijnige steek geven. Ook kan de groei van de baarmoeder in het begin van de zwangerschap zorgen voor een pijnlijke onderbuik.Advies: bandenpijn kan geen kwaad. Wanneer je er veel last van hebt, kan het helpen rustiger aan te doen. Ook warmte geeft verlichting!

Bij het op staan (‘s ochtends maar ook overdag) kun je je af en toe wat duizelig voelen of het gevoel hebben dat je bijna flauw valt. Dit heeft over het algemeen te maken met een lage bloeddruk. Halverwege je zwangerschap bereikt je bloeddruk het laagste punt. Ook kan je op je rug liggen en even helemaal niet lekker worden. Dit komt doordat het bloedvat dat naar je hersenen gaat door de zwaarte van de baarmoeder wordt dichtgedrukt en dan te weinig bloed/zuurstof naar je hersenen gaat. Advies: rustig aan doen, niet te snel opstaan. Bij deze klachten in rugligging naar je zij toe draaien. Je zal snel merken dat de klachten verdwijnen.

Opeens allemaal donshaartje op je buik? Of een volle bos haar gekregen? Door de oestrogenen en androgenen groeien de haren sneller en neemt het haarzakje toe. Na je zwangerschap neemt dit weer af.

In het tweede deel van de zwangerschap treden er soms harde buiken op. Dit is een reactie van je baarmoeder (een spier) op de dingen die je doet. Dit is geen probleem als het niet pijnlijk is, er geen regelmaat in zit en je geen klachten hebt van bloedverlies, vochtverlies of erg vaak moeten plassen en hierbij ook een branderig gevoel hebt.

Advies: bij een toename van harde buiken is het advies om het rustiger aan te doen. Je lichaam geeft aan dat je te hard hebt gewerkt. Soms ontstaan harde buiken door een blaasontsteking. (vaak heb je dan geen pijn bij het plassen) Mocht je het wel als pijnlijk ervaren, is er een regelmaat of heb je andere klachten dan is het van belang contact op te nemen met de verloskundige.

Zwanger? Wij begeleiden je graag in deze bijzondere periode
Zwanger? Wij begeleiden je graag in deze bijzondere periode
Verloskundingenpraktijk Juf Ooievaar
Juf Ooievaar Wolvega

06-27119536 | info@jufooievaar.nl | Keiweg 4B, 8471 CX Wolvega

06-27119536 | info@jufooievaar.nl | Keiweg 4B, 8471 CX Wolvega